Ieri seara, am continuat seria cursurilor din programul de dezvoltare antreprenoriala StartUp ADN, primul de acest tip lansat in Maramures. De data aceasta, tema centrala atinsa a fost “Finantarea Afacerii”. Un subiect de maxima importanta pentru orice antreprenor si, totodata, un subiect sensibil inca, la 8 ani de la declansarea crizei economice. Bancile, principalele surse de finantare a dezvoltarii companiilor, sunt in ultimii ani extrem de atente la riscurile atasate creditarii, motiv pentru care in Europa si in SUA nivelul creditarii companiilor mici si mijlocii a scazut in ultimii ani. In acelasi timp, antreprenorii romani trebuie sa-si adapteze afacerile noilor realitati. Traim intr-o economie globala a incertitudinilor, in care trebuie sa fii extrem de vigilent cu cashflow-ul companiei, sa-ti revizuiesti strategia de cel putin 2-3 ori pe an, si sa te folosesti de noile tehnologii si de mediul online pentru etapele viitoare de dezvoltare.

curs finantarea afacerii baia mare startup adn

Prima parte a cursului a fost sustinuta de doamna Petronela Despoiu, Analist regional la Directia de Structurare Credite Clienti Corporativi din cadrul Bancii Transilvania (Sponsor platinum al programului StartUp ADN). Cursantii au avut ocazia sa descopere creditarea bancara din ambele perspective, a antreprenorului si a bancii. Le-au fost prezentate intr-un mod clar si interactiv principalele instrumente de finantare pe care antreprenorii le au la dispozitie in raport cu bancile, s-au oferit exemple si studii de caz, s-au prezentat aspecte cheie la care orice antreprenor trebuie sa fie atent in momentul accesarii unui credit, s-au clarificat aspecte ce tin de scontare si factoring, iar cursantii au avut parte de un curs atipic prezentat de un specialist dintr-o institutie financiar-bancara. Modul de prezentare a fost extrem de apreciat de cei prezenti, iar doamna Petronela Despoiu, ne-a uimit pe toti cu abilitatile sale de public speaking si explicare a mecanismelor de creditare.

Petronela Despoiu Banca Transilvania

In a doua parte a cursului, invitata a fost doamna Dana Ghinet, fondatoarea companiei Acces Project Investments din Iasi, specializata in fonduri nerambursabile. Aceasta a prezentat realitatea procesului de accesare a unor fonduri nerambursabile, aspectele la care trebuie sa fie atenti antreprenorii atunci cand aleg sa depuna un proiect de finantare, cand isi aleg consultantul, si a accentuat cat de importanta este bancabilitatea proiectului. Ulterior, au fost prezentate liniile de finantare si fondurile nerambursabile care vor fi la dispozitia IMM-urilor in perioada urmatoare.

Dana Ghinet Acces Project Investments

La final, fiecare speaker a oferit cate o carte de business cursantilor activi. Cartile au fost puse la dispozitia noastra de sponsorul Editura Publica.

carti business editura publica

Programul de antreprenoriat StartUp ADN este dezvoltat de Asociatia Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, prin intermediul clubului de afaceri Maramures Business Club. Principala misiune a asociatiei si a clubului o reprezinta dezvoltarea culturii antreprenoriale din Baia Mare si din Maramures.

program antreprenoriat StartUp ADN

Photo by: Bianca Bohotici